Bemutatkozik egy  fazekas népi iparművész - A Folk Potter Introduces her Craft

Bemutatkozik egy fazekas népi iparművész - A Folk Potter Introduces her Craft

Ángyán Csilla 

Ángyán Csilla népi fazekas vagyok, a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán élek férjemmel és 3 gyermekünkkel. A kisvárost a helyiek a Rábaköz fővárosának is nevezik, ez a vidék gazdag népművészetéről is ismert. A fazekasság a környéken több száz éves múltra tekint vissza. Nekem még volt szerencsém látni az utolsó régi mestert munka közben, akitől eltanulhattam a szakma alapfogásait, azután Kaposváron sikerült kitanulnom a mesterséget.

1994-ben nyitottam önálló műhelyt Csornán és  azóta is a fazekasság a hivatásom. 1996 óta veszek részt országos pályázatokon, kiállításokon, szakmai megmérettetéseken és vásárokon.  2004-ben elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere elismerést, 2006-ban pedig a Népi Iparművész címet. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy munkásságomat, a csornai fazekasságot beválasztották a Megyei Értéktár tagjai közé.

Fő célom a rábaközi hagyományok átmentése. A helyi, hagyományos formákat és mintákat felhasználva készítem kerámiáimat, főleg mai használatra, a mai igényekhez igazítva, mert vallom, hogy a használat teszi élővé népművészetünket. Emellett ünnepi és díszkerámiáimon előszeretettel alkalmazom más vidékek díszítőtechnikáit, pl. az alföldi áttört díszítésmódot, melynek során a még puha agyagtárgyon a körzővel megszerkesztett mintázatot egy erre kifejlesztett, úgynevezett áttörő késsel  egyesével kivágom.

Gyakran hívnak nyári táborokba, kézműves foglalkozásokra, ahol iskolás gyerekekkel ismertethetem meg a fazekasság, a korongozás alapismereteit. Ez mindig nagy öröm számomra, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a fiatalok minél előbb megismerjék és megszeressék népi értékeinket, gazdag hagyományainkat.

Megrendelőim leggyakrabban a különböző készleteket kérik: kávés-, teás-, boros-, pálinkás-, süteményes-, és étkészleteket. Ezen kívül különféle konyhai edényeket, tálakat, sütőedényeket, de gyertyatartókat, tükörkereteket, faliórákat is gyakran készítek. A kerámia utcatáblákra szintén nagy a kereslet, melyek többféle méretben és fazonban készülnek műhelyemben.

Azt szeretem az agyagban, a fazekasságban, hogy egyedi tárgyakat alkothatok a saját magam, és mások örömére. Ha kedvem van, kísérletezhetek új formákkal és színekkel is, és bár ragaszkodom a népi hagyományokhoz, ami egyfajta kötöttséget jelent, de számomra mindig tartogat megújulási lehetőséget ez a mesterség.

Ha tetszett, sok szeretettel várom virtuális műhelyemben! Kérem, látogasson el Weboldalamra: www.angyancsillafazekas.hu

További képeket és aktuális információkat talál facebook oldalamon: https://www.facebook.com/angyancsilla/

De az instagramon is követhet: https://www.instagram.com/csillaangyan